Actueel

Actueel > Nuuts

Limburgse Les Op BS Vincent van Gogh

Geplaatst op 24 december 2019

 

VINCENT VAN GOGH 

Limburgse les voor jeugd na schooltijd

Kinderen op basisschool Vincent van Gogh in Roermond kunnen in het nieuwe jaar na school vrijwillig les krijgen in de Limburgse taal en cultuur. 

DOOR  CAROLA DE BOER
De school heeft veel buitenlandse kinderen, van meer dan veertig nationaliteiten. „Dit zijn de nieuwe Limburgers”, verklaart schooldirecteur Cindy Brock het initiatief. „En het dialect verbindt ze.”

Vanaf half januari wordt gestart met een groep van maximaal twaalf kinderen, te beginnen bij groep 6. De lessen zijn vrijwillig, een uur per week na school.

Filmpjes
„Ze kiezen eerst een onderwerp: vlaai maken bijvoorbeeld, of de kunst van architect Pierre Cuypers, of Limburgse muziek van Rowwen Hèze. Per duo krijgen ze een iPad waarmee ze filmpjes maken over hun onderwerp in de app iMovie. Ze krijgen daar vier weken de tijd voor. En ja, als ze iets willen vertellen in het filmpje, dan zal dat in het dialect zijn. De instructies zijn ook in het Limburgs, zodat ze de klanken horen. Wat ze niet begrijpen, vertellen we natuurlijk in het Nederlands”, zegt Brock.

Thuisraken 
De naschoolse lessen worden gegeven door Etty Willemse-Kemp. „Weet je wat me zo aansprak? De drijfveer van de school: dit zijn de nieuwe Limburgers, die gaan we bekendmaken met onze taal en cultuur. Zodat ze hier meer thuisraken, ook al komen ze uit een ander land. Prachtig.” 

Ontspannen
Voor de inhoud heeft Willemse-Kemp gebrainstormd met leden van Veldeke, zoals Pierre Bakkes en Henk Giesbers, maar ook met haar broer Wim Kemp. 

„We wilden geen echte taalles, want het is een naschoolse activiteit. Het moet leuk en ontspannen zijn. De kinderen hadden zelf al meteen goede ideeën, zoals: hebben jullie bijgeloof in Limburg? Dat mogen ze onderzoeken”, vertelt Willemse-Kemp.

Volgens schooldirecteur Brock kunnen veel leerlingen het Limburgs wel verstaan, maar niet terugpraten. „Daar gaan we bij helpen. Ze vinden sommige woorden overigens wel heel interessant. ­Sjottelsplakbijvoorbeeld.” 

Om te beginnen zijn er vier blokken van vier weken gepland. 

„Maar ik denk dat het succes bepaalt hoe we verder gaan”, besluit Brock.

« Trök